Sint-helenafazant

sinthelenafazant

Het Sint-Helenafazantje of (Estrilda astrild) is een tropisch vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae), oorspronkelijk afkomstig van het eiland Sint-Helena, een groot deel van Afrika en van de vele omliggende eilanden.

Uiterlijk

Het is een grijsachtige, met heel veel dwarse, donkere golflijntjes getekende vogel. De onderzijde is wat lichter, de borst is ietwat rozekleurig, dat onder de buik rood wordt. De snavel en de oogstreep zijn rood en de staart is bruin met zwart. De geslachten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, alleen door het baltsen is het mannetje te herkennen. De totale lengte van kop tot puntje van de staart is 11–12 centimeter.

Verzorging

Deze vogels zijn vrij makkelijk te houden in een gemengde buitenvolière mits deze ruim genoeg is met een vrij dichte beplanting waarin ze zich kunnen verschuilen. In de winter moeten ze de beschikking hebben over een vorst- en tochtvrij nachtverblijf. Ze moeten gevoederd worden met een zaadmengsel voor kleine tropische vogels, trosgierst en diverse soorten kleine insecten. Tijdens de kweekperiode is ook wat eivoer noodzakelijk. Water, scherp maagkiezel en grit moeten natuurlijk altijd ter beschikking staan. Ook badderen ze graag, dus het water moet regelmatig verschoond worden.