Freek Luider

freek

Ik zal me even voorstellen Freek Luider, woonachtig in Utrecht.
Daar we met de vereniging danig aan de weg aan het timmeren zijn, was ook aan mij de vraag om wat op papier te zetten en wel over mijn ervaringen met vogels. Als kleine jongen waren vogels al een gemeengoed in mijn omgeving, beide opa’s hadden kanaries en de z.g. wildzang thuis.
Mijn vader was een liefhebber van zanglijsters en putters, alleen aan de zanglijster kan ik al een verhaal wijden. (misschien later eens).
Op jonge leeftijd had ik al mijn eigen kanaries, kleurkanaries met een bont pennetje of een ander foutje, deze kreeg ik van Karl Winkels een neef van mijn moeder en bekend als keurmeester en kweker van kleurkanaries.
Later werd Karl voorzitter van de E.U.K.V.
Ik probeerde deze kanaries te kweken op een open zolder in de Sterrenwijk, je voelt hem al aan komen de muizen vlogen om je oren in die oude huizen, alles ging dood en dus maar gestopt met de vogels.
Wel bleef ik mijn opa’s helpen met hun vogels verzorgen en het schoonmaken daarvan was al een hele eer voor mij, vooral het schoonmaken van mijn opa’s merel.
Zoals bij vele jongeren was het ook bij mij op een gegeven moment over met de vogelliefhebberij, andere hobby’s werden er gevonden, kweken van tropische vissen, motorrijden, voetbal enz.
Ook kwam er nog de militaire dienst tussendoor.
Toch begon de vogelsport weer te kriebelen en in 1980 werd ik lid van de E.U.K.V. , ik was toen dacht ik in het bezit van harzer kanaries.
Snel kwam ik er achter dat mijn vogels weinig met echte harzers te maken hadden en al snel schafte ik 9 poppen en 3 mannen aan bij dhr. Schrijer een gerenommeerd harzerkweker.
De harzers heb ik een jaar of zeven gehad en ging toen over op postuurkanaries. Inmiddels was ik toegetreden tot het bestuur van de vereniging en wel als 2e secretaris. En bestuurder ben ik nog , al een jaar of 25 het secretariaat ,met een onderbreking van een jaar of 3 , wel heb ik al die jaren het tentoonstelling secretariaat gedaan en met veel plezier.
Met als hoogtepunt de door ons georganiseerde gewestelijke t.t. in “de Baten” te Nieuwegein.
Veel leuke dingen meegemaakt , met natuurlijk in 2009 de viering van het 100 jarig bestaan van de E.U.K.V.
Trots ben ik op het feit dat ik enkele jaren geleden op jonge leeftijd benoemd ben als erelid van de vereniging, dat kunnen er niet veel zeggen ,alleen is het dan wel de bedoeling dat lang te blijven en heb dus in principe mijn leeftijd mee.
Enkele jaren terug ben ik wat gaan minderen met het aantal vogels , ja dat ga je doen als het lijf niet mee wilt werken en ik probeer nu op kleine schaal putters te kweken en dat lukt met wisselende resultaten.
Van tentoonstellingen speel ik eigenlijk alleen onze onderlinge nog , ik heb het wel gezien dat wereldje en dat gejaagd op prijzen hoeft voor mij al helemaal niet , ik heb al genoeg volwassenen zien veranderen in een tentoonstellingsweek .( dat moest ik ook even kwijt) ja dat ben ik ook en zo wil ik graag blijven.
Eigenlijk is met de kweek van putters en ook zanglijsters voor mij de cirkel rond ben weer terug bij waar het allemaal mee begonnen is ,WILDZANG , laten we het maar bij de oude benaming houden .
Ik wens iedereen die met deze vereniging in aanraking komt minstens net zoveel plezier en genoegdoening toe als ik tot nu toe aan hebt gehad en nog ga krijgen.

Met sportgroeten Freek Luider.

spacer