Ad Damen

addamen

Even voorstellen , mijn naam is Ad Damen. Ik ben sinds 2009 lid van de E.U.K.V. , na eerder ook al enkele jaren lid geweest te zijn. Ik kweek Mexicaanse roodmussen in wildkleur , dat doe ik nu 3 jaar. Sinds 2013 kweek ik ook Mexicaanse roodmussen in Pheao bruin.
De vogels zijn makkelijk te kweken , ja kan het vergelijken met de kanariekweek. De Mexicaanse roodmussen kweek ik buiten in broedkooien van 50 cm. breed x 40cm diep en 50 cm hoog.
De roodmus kan heel goed tegen de koude en met een temperatuur van 15 graden beginnen de poppen al hun eieren te leggen.
Als de roodmus door zijn 1e rui is (jeugdrui) ,heb je het ergste achter de rug en gaan ze niet zo snel meer dood.
Ik heb gelezen dat de roodmus wel 11 jaar oud kan worden ,dit was een pop en deze bracht in haar laatste levensjaar nog 9 jongen groot.
Kweekjaar 2014. Ik heb nu 6 koppels Mexicaanse roodmussen opgekooid zitten. T.w. 2 koppels wildkleur en 4 koppels Pheao en hoop hier een goed kweekresultaat mee te behalen.
15 maart 2014 koppel ik de mannen en poppen aan elkaar ,als het meezit gaan ze snel nestelen en zijn er binnen 2 weken eieren ,legt de pop binnen 2 weken geen eieren zet de man dan maar bij een andere pop (wisselbroed).
De pop legt 4 tot 6 eieren. Bij de eieren zijn er altijd wel 4 bevrucht. Ik raap geen eieren , laat alles rustig liggen en kan na 6 dagen kijken of de eitjes bevrucht zijn. De bevruchte eitjes worden donkerder van kleur. Na 13 dagen broeden worden de jonge roodmussen geboren, als het goed gaat kan ik de jongen na 5 dagen ringen , ik doe dit met ringmaat 2,9 mm.
Ben je te laat met ringen dan kan je proberen ringen van 3,2 over te schuiven. Na 13 dagen verlaten de jongen het nest. 's Avonds gaan de jongen niet terug op het nest en ik verwijder dan ook altijd het nest als de jongen uitgevlogen zijn.
Als de roodmussen een maand oud zijn verwijder ik ze bij de ouder vogels , ze zijn dan zelfstandig en eten zelf. Het ouder koppel geef ik dan een nieuw nest voor de 2e ronde van de kweek.
Als de jongen 6 weken oud zijn is het mogelijk de mannen en poppen van elkaar te onderscheiden.
De poppen zet ik bij elkaar. De mannen zet ik apart en deze krijgen kleurstof ,zodat ze mooi rood worden ,doe je dat niet dan blijven de mannen oranje gekleurd.
Als ik ga kweken dan haal ik na het leggen van het 1e ei altijd de man weg ,de pop kan prima haar jongen alleen groot brengen.
Ik wens ieder een goede kweek toe.
Sportgroeten Ad Damen.

 

spacer