Goed om te weten

Het doel van deze rubriek is om ervaringen met elkaar te delen, dit kan van alles zijn, bijv kweekervaringen maar ook het gebruik van producten, kortom alles waar we met z'n allen wijzer van kunnen worden.

 

De vogelkweek en de voorbereiding hierop.

Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die hier iets mee kunnen ,daar is het ook voor en vergeet niet dat er vele wegen naar Rome leiden en daar is dit er eentje van.
Keuze vogels:
Ben je een beginnend liefhebber stort je dan niet gelijk in de wereld van dure en moeilijk kwekende vogels ,doe eerst wat ervaring op met betaalbare vogels.
Kanaries , tropen , Parkieten enz.
Niets geen probleem als je wilt kweken in een gezelschapsvoilere ,kijk dan wel uit dat je vogels bij elkaar zoekt die elkaar verdragen ,vergeet niet dat vaak bij de meest verdraagzame vogels in rust , de problemen beginnen tijdens de kweek ,territorium strijd enz.
Liefde voor de hobby kan snel voorbij zijn als je alleen maar tegen ellende aanloopt en deze is vaak redelijk gemakkelijk te voor komen.
Accommodatie/broedkooien.
Een volière is natuurlijk prima , maar wil je wat gerichter gaan kweken is het aan te raden wat broedkooien aan te schaffen ,leuk onderdeel van de hobby is ,mits een beetje handig deze zelf te maken.
Doe je dit laatste probeer dan alle naden goed te verlijmen ,dit kan later veel narigheid besparen (bloedluis).
Vogels:
Heb je een keuze gemaakt in vogels prima.
Hopelijk zijn de aangeschafte vogels oud genoeg , moeten minimaal toch wel 9 tot 10 maanden oud zijn voor de kweek.
Vaak is er een misverstand over broedrijp zijn of geslachtsrijp , ga maar voor het laatste.
Als het lukt ,houdt de mannen en poppen gescheiden ,zorg dat de mannen voldoende in het licht zitten ,dit scheel vaak veel onbevruchte eieren.
Vaak worden de mannen onder in een vluchtje gedaan en denkt komt wel goed ,poppen leggen volop eieren ,maar er komt er niet een uit (onbevrucht).
Mannen moeten goed los zijn (volop zingen) en mogen in de vlucht best een beetje bakkeleien.
Nestgelegenheid:
Let op voor veel vogels zijn er aangepaste nestkastjes ,korfjes , in diverse vormen , met in vlieggat ,zonder enz.
Veel soorten hebben hun eigen nestkastje ,laat je hierover goed informeren.
Nestmateriaal:
Op de markt zijn diverse soorten nestmateriaal verkrijgbaar ,sharpi ,sisal ,kokosvezel enz.
Veel tropen kiezen voor kokosvezel.
IK zelf gebruikte voor mijn kanaries altijd henneptouw , dit knipte ik in stukjes van ongeveer 3 cm en gooide dit dan in heet water ,hoefde je het niet uit te pluizen ,verder gebruikte ik de laatste jaren sisalfibre.
Toen ik nog in de bouw werkte nam ik vaak stukjes sisaltouw mee naar huis om deze te knippen ,later kocht ik een bol van een kg in de ijzerwinkel.
Let altijd op dat je geen bruin sisal gebruik , dit is vaak behandeld met gif , bijvoorbeeld touw wat wordt gebruikt om balen hooi bij elkaar te houden worden behandeld tegen het doorknagen door muizen.
Lange tijd heb ik jutte zakken gebruikt van de sigaren fabriek ,hierin was tabak vervoerd en deze waren doordrenkt met tabaksgeur en alle kleine beetjes hielpen om luis te weren.
Verlichting:
Ga je mee met de natuur dan is het zeker bij kanaries niet nodig te verlichten.
Verlicht je niet ,moet je er van uit gaan dat weer gebonden je vogels in begin mei in broedconditie zullen gaan komen ,natuurlijk heeft e.a. ook met de verzorging te maken.
Daar veel mensen met vakantie gaan kun je het kweekjaar naar voren halen ,dit doormiddel van de dag te verlengen met je licht.
Je kunt dit d.m.v. een tijdklok langzaam aan verlengen , maar ook is het mogelijk de 14 a 15 uur benodigd om in broedconditie te komen er in eens op te gooien ,ik koos altijd voor het laatste.
Dit betekend natuurlijk niet dat een dag na het licht op voeren je vogels klaar zijn om te broeden.
Hygiëne:
Zorg dat je zitstokken ,ladeboden ,waterflesjes enz. altijd goed schoon hebt.
Controleer de nesten op bloedluis en loop je hok na op ander vervelend ongedierte.
Bewaar zaad in stevige emmers , zet niet de zakken zo maar in je vogelverblijf.
Heb je niet zoveel vogels koop dan geen grote zakken 20 kg ,maar koop wat je in 3 tot 4 weken opmaakt ,zeker in de warme periodes zit een zak zaad zo vol met mijt.
Overbevolkt je vogelruimte niet , mooie vogels sneuvelen door er te veel in een kooi/vlucht te doen met alle gevolgen van dien.
Kweekperiode:
Als je gekoppeld hebt en de vogels maken aanstalten te gaan nestelen ,zorg dan natuurlijk voor voldoende nestmateriaal ,eivoer(niet te veel) en iedere dag vers drinkwater.
Pakt een koppel niet (vechten) haal de man dan weg en hang hem voor de kooi van de pop ,tegen schemer bij de pop zetten en dit een paar dagen vol houden ,meestal komt het goed.
Ook een optie is om een kort zitstokje van een cm of 7 in de kooi te plaatsen ,je zult zien dat na een korte periode de beide vogels naast elkaar zitten om te gaan slapen ,andere stokken even weghalen natuurlijk.
Gaat alles goed zal je binnen enkele dagen een nestje met wat eieren hebben.
Veel liefhebbers rapen de eieren en leggen deze na het 4e ei terug in het nest , men doet dit om de eieren zoveel als mogelijk op de zelfde dag te laten uitkomen ,daar de pop vanaf het 4e ei vast gaat zitten broeden.
Je kunt natuurlijk ook de eieren gewoon laten liggen ,het verschil in uitkomst valt vaak best mee.
Zijn de eieren bevrucht ,dan zullen deze na 13 tot 14 dagen uitkomen.
Let vanaf de 2e dag na uitkomst of de jongen goed gevoerd worden.
Na gelang de grote van het nest kan je de 5e a 6e dag de jonge vogels ringen met een vaste ring.
Let in deze periode goed op bloedluis in de nesten ,menig nestje is verloren gegaan door deze bloedzuigers.
Zorg dat je preventief een goede luisbestrijder in huis hebt , (merken)laat je hierover goed informeren.
Gaat alles goed zullen de jonge vogels na een 28 dagen zelfstandig zijn en zal je zien en horen dat jonge mannen na een paar weken als studeren op de zang.
Belangrijk:
Heb je een keuze gemaakt en wil je tentoonstellingen gaan spelen ,bezoek tentoonstellingen waar de vogels aanwezig zijn die je wilt aanschaffen . Altijd kopen bij een gerenommeerde kweker.
Wordt lid van een vogelvereniging in je buurt.
Als het goed is ben je dan ook lid van de N.B.v.V.
En bestel je passende ringen met je eigen kweeknummer.
Veel succes met welke vogels en bij welke vereniging dan ook.
Sportgroeten Freek Luider.

Onderstaande onderwerpen dragen bij om het leven van uw vogels te verbeteren en te verlengen.

Prébiotica of probiotica, wat is het verschil?

Prébiotica is de voeding voor goede darmbacteriën. Het zijn onverteerbare voedingsvezels of koolhydraten zoals fructo-oligosachariden (FOS), inuline, pectines, resistent zetmeel en glucanen.
Ze zitten vooral in groente, fruit en graanproducten en worden soms ook wel toegevoegd aan melkprodukten.

Probiotica  zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten waarvan we aannemen dat ze de gezondheid kunnen verbeteren. Ze zijn verkrijgbaar als supplementen of als voedingsmiddelen.Meestal bevat een supplement één of meerdere bacteriestammen. De darm zelf bevat vele honderden bacteriefamilies.

Wanneer neem je wat?

Prébiotica:
Als de voeding te weinig onverteerbare vezels levert.
Je hebt onvoldoende groenten en fruit beschikbaar;
Als je last hebt van allergieën en intoleranties;
Als je een slechte spijsvertering hebt, bijvoorbeeld obstipatie;
Als je last hebt van chronische darmziekten;
Als je bekend bent met schimmelinfecties.
Prebiotica zit in div voedingssupplementen, zoals Spirulina,
Ook het gebruik van ui producten is aan te bevelen.

Probiotica:
Als je een antibioticakuur hebt gevolgd of andere medicatie gebruikt;
Als je last hebt van diarree.
Probiotica is o.a verkrijgbaar bij de dierenwinkels, een voorbeeld van goedkope probiotica is zuurkoolsap, gebruik hiervoor verse zuurkool uit het vat .

Probiotica
Geen toegevoegde waarde voor vogels
De markt voor vogelvoeding en vogelvoedingssupplementen is wereldwijd een miljardenzaak.
Alle verkooptrucs worden door de fabrikanten gebruikt om de kwekers te verleiden hun producten te kopen.
Er wordt geschermd met een praatje dat het nieuwe product het resultaat is van wetenschappelijk onderzoek, maar de realiteit is dat er nauwelijks gedegen onderzoek is gedaan naar de optimale samenstelling van vogelvoer.
De meeste kennis is gebaseerd op praktijk ervaringen in het verleden.
Als voorbeeld van hoe de vogelkwekers door de fabrikanten worden bedot en het geld uit hun zak wordt geklopt noemt Hedwig van der Horst het gebruik van Probiotica.
Probiotica is een verzamelnaam voor bacteriën die in het lichaam een nuttige functie vervullen.
Met het innemen van o.m. probiotica preparaten, komen vooral lactobacillen in het lichaam terecht.
Daar hebben deze melkzuurbacteriën de taak om in het maagdarmkanaal suikers om te zetten in zuren waardoor de ontwikkeling en groei van voor de gezondheid schadelijke bacteriën wordt belemmerd.
Deze gedachte is gebaseerd op onze kennis over de darmflora bij zoogdieren in het algemeen en de mens in het bijzonder en is geëxtrapoleerd naar het vogelleven.
Bij vogels, met uitzondering van de hoenderachtigen, gaat dit principe echter niet op.
Bij gezonde zangvogels is het maagdarmkanaaal schoon van bacteriën en is het toedienen van Probiotica om de darmflora te beïnvloeden dus zinloos, domweg omdat er geen darmflora is.
Voor het verschijnsel dat de pop de eerste dagen de ontlasting van de piepjonge vogels oppikt wordt vaak de verklaring gegeven dat hiermee de darmflora van de jonge vogel wordt opgebouwd.
Vogels kennen echter geen bacterieleven in de darmen en dit kan dus niet de reden zijn.
Aannemelijk is de veronderstelling dat de ontlasting van de jonge vogel nog heel veel halfverteerde voedselresten bevat en de jonge vogel dus via de door de pop opgenomen ontlasting gemakkelijk verteerbaar voedsel krijgt verstrekt.

HYGIENE:

Hygiene is noodzakelijk voor mens en dier.
Denk hierbij aan de kwaliteit van de omgeving waarin uw vogels gehuisvest zijn zoals de ventilatie, vochtigheid, temperatuur ,licht enz
Dan het voedsel, let op schimmels, stof, giftige verontreiniging, en het kwaliteit van het water(verontreiniging).
Ook de persoonlijke hygiëne: na de behandeling van zieke of dode vogel ontsmet dan de handen.
Desinfecteer tenminste eenmaal per jaar, alle apparatuur en vogelverblijven.
Doe dit in principe zo kort mogelijk voor de start van het broedseizoen.
(4 tot 5 weken voor de verwachte start van de eileg).
Nieuw aangeschafte vogels dient u in quarantaine te plaatsen, ter bescherming van de gezondheid van de overige vogels.
Denk hierbij aan het overbrengen van insecten , virussen en bacterieën.
Streef ernaar om als er een probleem is, dit op te lossen op basis van de resultaten van een analyse en gevoeligheid en een behandeling met medicijnen, die effectief de oorzaak uitroeien.(schakel hiervoor een gespecialiseerde vogelarts in)
Verkeerde ontsmetting en behandeling houden de bron van besmetting in de fokkerij.
En het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat weer de ziekte en sterfte uitbreekt.
Ga dus niet zelf zitten dokteren.

VITAMINEN, AMINOZUREN, MINERALEN en SPORENELEMENTEN:

Het voeden van in gevangenschap levende vogels zal nooit helemaal volledig en evenwichtig zijn.
Als er in het voedsel tekorten voorkomen dat zijn ziekten en gebreken onvermijdelijk. Onvoldoende inname van nutriëten zijn verantwoordelijk voor immuundefecten en kweekprestaties zullen dalen in termen van het aantal jongen en hun kwaliteit (grootte en verenkleed in het bijzonder). Tekortkomingen met als gevolg ziekten.

Prefab voedsel bevat niet alle werkzame bestanddelen die nodig zijn voor de beste vorm en conditie van de vogels in gevangenschap.
Dit heeft te maken met kosten en de houdbaarheid van het voedsel.
Het is het onmogelijk om de inhoud van de zaden en vitaminen en andere voedingsstoffen te verhogen, gezien de stijgende prijs van deze samenstelling die nodig is voor de fabrikant.
De tekortkomingen kunnnen enigzins worden opgevangen door toevoegen van een vitamecomplex en andere preparaten.

DARMFLORA:

De darmflora wordt ook wel "barrière flora" genoemd.
Daarom zijn de probiotische melkzuurbacteriën de voornaamste pijler voor de gezondheid van de vogel.
Dit is de eerste verdediging van het "immuunsysteem" van de vogel, nodig om gedurende het hele jaar resistentie op te bouwen tegen ziekten.
Wees vooral voorzichtig met behandelingen met antibiotica.(Alleen in uiterste noodzaak en in overleg met een dierenarts.
Darmbacteriën zijn gunstig voor de spijsvertering en assimilatie dus voor de groei en de algemene gezondheid.
Antibiotica degradeert dit.
Het is daarom van essentieel belang voor de wederopbouw dat na de behandeling met antibiotica er gewerkt wordt aan versterking en herstel van de darmflora.
Je kunt hiervoor dus probiotica gebruiken.(zie bovengenoemd artikel)
Een jonge vogel heeft bij zijn geboorte geen effectieve darmflora en dus zullen de ouders die opbouwen tijdens het voeren(spenen) van de darm van de jongen.
Versterking van dit proces bevordert de immuniteit en groei van jonge vogels.
In deze kritieke fase zijn ze gevoeliger voor slechte bacteriën en parasieten.
Alles wat dus de spijsvertering, immuniteit en voedingswaarde-efficiëntie kan bevorderen dient gestimuleerd te worden.

 

LEVER GEZONDHEID:

De lever is een belangrijk orgaan in het vogellichaam, zodat zijn toestand direct de gezondheid van de vogels beïnvloedt.
Medicijnen en zelfs voedsel kleurstoffen zijn chemische stoffen die de lever belasten.
Door het voeren van kleurstoffen en na het gebruik van een antibioticum zal de lever het lichaam trachten te beschermen zuiveren en genezen.
Gevolg een opgezette en/of vette lever.
Daarom moet men de lever zoveel mogelijk ontlasten.
Ten slotte is de kwaliteit van het verenkleed is direct gerelateerd aan de gezondheid van de lever. Geen mooie veren zonder een gezonde lever.
Gebruik van de juiste middelen zal ook gunstig tijdens de kweek en de rui om de groei, kleur en kwaliteit van het verenkleed te verbeteren.
Zelf voer ik mijn vogels met mariadistel, waarvan bekend is dat het de lever reinigt en ondersteund.

IMMUNITEIT:

Het is duidelijk dat om ziekte te voorkomen, we de immuun weerstand van vogels moeten versterken en dit vooral tijdens de geboorte en spenen van vogels.
En de immuniteit en ziekteresistentie niet op het laatste moment met een paar dagen van vitaminen trachten te verbeteren.
Middelen die we hiervoor hebben zijn: vitamine C, koninginnegelei, plantenextracten (echinacea en eupatoire) en indien noodzakelijk homeopathische middelen.
Het enige minpunt van koninklijke gelei is de hoge prijs.
Onredelijk gebruik van antibiotica, inclusief preventie bevordert weerstand verschijnselen (ze worden immuun voor antibiotica) en versterkt ziektekiemen.
Microben worden steeds talrijker, krachtig en sterk.
Steeds meer nieuwe ziekten ontstaan.
De conclusie is dat de vogels over het algemeen kwetsbaarder zijn en meer blootgesteld aan gevaarlijke bacteriën.
Het gebruik van voedingssupplementen wordt dus steeds belangrijker voor een gezonde en een succesvolle kweek.
Hygiëne, preventie en waakzaamheid zijn noodzakelijk om de voortplantingsprestaties te verbeteren.
Je moet eraan werken om zoveel mogelijk het gebruik van drugs(medicijnen) te verminderen.
sportgroeten Arie van Kesteren

GEBRUIK VAN CITROENZUUR IN WATER EN VOEDING

door Hedwig van der Horst, gespecialiseerd vogelarts Vogelpraktijk de Horst
Bacteriën schimmels en gisten komen overal in de omgeving voor.
En zo hoort dat ook.
De meeste van deze kiemen zijn niet ziekteverwekkend.
En degenen die wel ziekteverwekkend zijn komen vaak in een dusdanig lage concentratie voor, dat de vogel er geen last van heeft.
Deze ziektekiemen houden wel de afweer van de vogel op peil.
Drinkwater is een van de belangrijkste besmettingsbronnen voor een vogel.
Het water in het drinkbakje heeft een aangename (kamer-)temperatuur en bevat vaak ook nog wat restjes voer die via de snavel van de vogel in het water terecht zijn gekomen.
Dit is een ideale voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en gisten.
Maar ook in fruit en vochtig eivoer kunnen bacterien gisten en schimmels zich makkelijk vermenigvuldigen.
Als de concentratie ziektekiemen te hoog wordt, is de afweer van de vogel niet sterk genoeg meer om de infectie tegen te houden.
Citroenzuur kan de groei van bacteriën, gisten en schimmels vertragen waardoor de afweer van de vogel een betere kans krijgt.
Citroenzuur (niet te verwarren met citroensap!) is een wit poeder dat vaak gebruikt wordt bij het ontsmetten van stallen van vee.
Het wordt ook veel gebruikt om drinkwater van varkens te verzuren en op dezelfde manier kan het ook bij vogels gebruikt worden.
Er is een aantal jaren geleden een uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van citroenzuur en zoutzuur bij papegaaien.
Aan dit onderzoek deden de HAS in Den Bosch, het toenmalige papegaaienopvangcentrum NOP in Veldhoven en vogelarts Hedwig van der Horst uit Riel mee.
Dit onderzoek heeft aangetoond dat een dosering van 1 gram citroenzuur per liter water bacteriegroei onderdrukt en eigenlijk door alle vogels goed geaccepteerd wordt.
Sommige vogels vinden het zelfs lekker en gaan wat meer drinken.
De dosering van citroenzuur kon langzaam opgevoerd worden tot 6 gram per liter water zonder dat de dieren minder gingen drinken.
Hoe zuurder het water gemaakt werd, hoe effectiever het was tegen ziektekiemen.
Het water kan ook verzuurd worden met andere producten.
Appelazijn is een natuurlijk product dat zuurder wordt naar mate het langer gist.
Het nadeel van dit middel is dat het vaak niet duidelijk is hoeveel je toe moet voegen aan het drinkwater omdat iedere fles appelazijn een iets andere zuurgraad kan hebben afhankelijk van de temperatuur waarbij de fles bewaard wordt en de tijd die de fles heeft liggen gisten.
Ook zoutzuur wordt wel gebruikt.
Kippen en hoenders vinden zoutzuur lekkerder dan citroenzuur, maar zangvogels, kromsnavels en duiven prefereren citroenzuur.
Dit is belangrijk omdat het zuur beter werkt naarmate er meer van gebruikt wordt.
Soms wordt ook chloor gebruikt.
Dit verzuurd het water weliswaar niet, maar het heeft wel een desinfecterende werking.
Toch is gebruik van chloor niet aan te raden omdat het kankerverwekkend is.
Chlooramide heeft dit probleem niet, maar is lastig te verkrijgen in Nederland.
Aanzuren van drinkwater kan het hele jaar door gebeuren.
Sommige vogelhouders gebruiken het elke dag, anderen maar een of twee dagen per week.
Hoe vaker het water verzuurt wordt en hoe hoger de dosering, hoe effectiever het is.
De vogelhouder moet natuurlijk wel in de gaten houden dat de vogels het water voldoende blijven drinken.
Als het zuur langdurig gebruikt wordt, moeten de vogels ook de beschikking krijgen over extra calcium .
Zuur bindt namelijk calcium zodat het minder goed opgenomen kan worden door de vogeldarm.
Bij langdurig gebruik van zuur kan daarom kalkgebrek optreden.
Dit is de reden dat veel vogelkwekers stoppen met het aanzuren van het water tijdens het broedseizoen.
Als een vogel echter de kans krijgt zal precies zoveel kalk opnemen als hij nodig heeft.
Dat kan echter alleen als er een apart bakje in de kooi opgehangen wordt met grit of een stukje sepia.
Als het calcium gemengd wordt door het voer of water kan de vogel niet goed bepalen hoeveel kalk hij opneemt.
Op deze manier kunnen ook tijdens het broedseizoen de kwetsbare jongen beschermd worden met het zure water.
Overigens moet grit (dat calcium bevat) niet verward worden met maagkiezel (dat silicium bevat).
Op het moment dat de jonge vogels apart gezet worden moet goed opgelet worden. Deze jonge onervaren dieren nemen soms niet voldoende grit op.
Bij deze dieren moet men er extra goed op letten dat hun voeding voldoende calcium bevat.
Een zadenmengsel bevat altijd onvoldoende calcium en moet dus aangevuld worden met eivoer of een ander zachtvoer.
Men moet goed in de gaten houden dat de jonge vogels dit ook opnemen.
Citroenzuur doodt niet alle ziektekiemen.
Zij remt alleen het vermeerderen van de ziektekiemen.
Is er sprake van een snelle verspreiding van de ziekte, dan kan het zijn dat citroenzuur te traag werkt en moeten antibiotica en/of antischimmelmiddelen gebruikt worden.
Bij langdurig gebruik van antibiotica en antischimmelmiddelen worden alle ziektekiemen gedood, waardoor de jonge vogel er niet mee in contact komt.
Het gevolg is dat het immuunsysteem van deze dieren zich niet kan ontwikkelen.
Dit zijn vogels die vaak binnen enkele dagen of weken sterven nadat zij verkocht zijn omdat zij dan in contact komen met de ziektekiemen in hun nieuwe thuis.
Omdat citroenzuurniet alle ziektekiemen doodt komen bij het gebruik tijdens de kweek de jongen in contact met een lage concentratie ziektekiemen.
Hierdoor kunnen ze een goede afweer op bouwen. De concentratie aan ziektekiemen blijft echter laag, zodat ze er niet ziek van worden.
Citroenzuur heeft dus veel voordelen: het is veilig, voorkomt ziekten en zorgt ervoor dat de afweer tegen ziektekiemen zich goed ontwikkeld en op peil blijft.
Citroenzuur kan het hele jaar door gebruikt worden maar (vooral tijdens het broedseizoen en de opfok van jonge dieren) moet men er wel op letten dat de dieren voldoende calcium kunnen opnemen.
Bron:
Dierenarts Hedwig van der Horst Dorpstraat 25b 5133 AD RIEL (vlakbij Tilburg)


klik

Desinfectiemiddel: Chloramine-T

Choramine-t is te gebruiken als desinfectiemiddel ter bestrijding van bacteriën, schimmels, gisten en virussen.
Chloramine-t is in Nederland alleen toegelaten in poedervorm onder de merknaam Halamid en Halamid-d.
In het buitenland wordt chloramine-t, in tablet vorm, op grote schaal gebruikt voor de desinfectie van drinkwater tijdens en na calamiteiten, zoals natuurrampen, oorlogen en uitbraak van infectieziekten maar ook onder normale omstandigheden in de drinkwatervoorziening van woongebieden.
Voordelen van Chloramine-t in drinkwater:
- Zeer effectief tegen pathogene bacteriën en virussen
- Geeft nauwelijks smaak aan het drinkwater
- Voorkomt resistentie van micro-organismen
- Zeer eenvoudig en snel afbreekbaar afvalwater systemen en natuur
- Mild voor drinkwater leidingen en drinkwater tanks
• Chloramine-t is biologisch afbreekbaar.
• Chloramine-t hecht zich niet aan oppervlakken en is daardoor goed afspoelbaar.
• Niet agressief ten opzichte van metalen en andere materialen.
• Uitstekende houdbaarheid (maximaal 3 jaar).
• Een Chloramine-t oplossing behoudt hierdoor lange tijd zijn werkzaamheid.
• Chloramine-t heeft een hoog gehalte aan stabiele werkzame stof.
Chloramide-t staat die hoeveelheid werkzame stof af die nodig is voor een maximaal desinfectieresultaat.
• Door het aangaan van een chemische reactie met micro-organismen is resistentievorming niet mogelijk.
• Effectief tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen.

klik

Naar het begin

Dasty als luisbestrijder.

Ja, je leest het goed al enkele jaren gebruik ik Dasty van de Wibra als middel om bloedluis bij mijn vogels te bestrijden.
Ik kweek major putters en ook deze hebben/kunnen last van bloedluis krijgen.
Ik gebruikte het al om mijn vluchten en broedkooien goed schoon te maken en verder was het een prima middel bij het schoonmaken van mijn motorfiets.
Een paar jaar terug nam het luizen probleem toch wel wat vervelende vormen aan en werd het houden van vogels steeds minder leuk, jullie weten dat door wettelijke beperkingen de werkzame stoffen uit de meest gangbare producten verboden werden, enkele producten verdwenen geheel en andere gingen door onder de zelfde benaming maar zonder de werkzame middelen en hielpen niet meer of een stuk minder als we gewoon waren.
Ik had in de vogelwereld al het een en ander gehoord over het gebruik van Dasty en ook ik stond niet geheel open voor het gebruik hiervan bij mijn vogels.
Het toeval wilde dat ik achter een sticker op een kooi een partij bloedluis had zitten en nam de proef op de som, spoot er Dasty over en de luis was gelijk dood, normaal kruipt de bloedluis uit het middel en gaat later dood of herstelt, nu niet een dag later was de familie luis geheel verdroogd tot stof.
Vanaf dat moment gebruik ik het bij schoonmaak, achter de zitstokken en kwast ik alle naden ermee, ook van de nestkastjes e.d. Natuurlijk net als bij andere middelen spuit ik niet rechtstreeks op mijn vogels en het schijnt dat er mensen zijn die niet tegen de geur kunnen.
Voor de kosten hoef je het niet te laten een spuitflacon van 1 liter kost nog geen 2 euro, dat is wel wat anders als de 20 euro per liter die we betalen voor de speciaal ontwikkelde producten ter bestrijding van bloedluis.
Let op, ik gebruik Dasty geel. Misschien zijn er leden in de vereniging die het al gebruiken, laat je ervaringen ermee horen en reageer svp.
Op deze manier kunnen we de vervelende kanten van onze hobby misschien binnen de perken houden.
Sportgroeten Freek Luider.  

Reactie op het artikel van Freek

Beste Freek
Ook ik gebruik Dasty en ik moet zeggen geweldig spul voor weinig geld, enige nadelen zijn dat het ook de verf van mijn kooien aantast en het bijt als je het op je lichaam krijgt, het is dus uitkijken geblazen, voor de zekerheid haal ik mijn vogels uit de kooien als ik het toepas maar ik weet niet of dat nodig is.
de volgende keer wil ik het met jullie hebben over het gebruik van oregano.
Wie heeft hier ervaring mee, stuur een reactie of een verhaal naar Freek of naar mij dan zorg ik dat het geplaatst word. je kan uiteraard ook in het gastenboek reageren.
gr Arie van Kesteren

Vragen van een vogelliefhebber uit Amsterdam over het gebruik van Dasty.

Geachte heer Luider,
Ik las op de website van uw vogelvereniging dat u Dasty gebruikt tegen bloedluis. Nu gebruik ik het inderdaad ook voor mijn motorfiets, omdat het prima ontvet, maar tegen bloedluis was ik nog niet opgekomen om het te gebruiken. Is uw artikel nog actueel? Graag het ik een paar vragen. Gebruikt u het onverdund of verdund? Verneveld u het of niet. Ik kweek zelf met goulds en gebruik dus goulds nestkasten, kan ik dat spul dan zo in de naden smeren smeren, of moet ik het nest met dasty wassen?? Kortom wat praktijk vraagjes. Ik hoop graag van u te vernemen.
Met vr. groet
Frank Bijl Amsterdam

Antwoord van Freek

Hallo Frank.
Ik gebruik het nog steeds ,ook preventief.
Inmiddels gebruiken meerdere personen in onze vereniging het middel.
Ik gebruik het onverdund en nevel het ,of kwast de naden van mijn kooien ermee.
Ook kwast ik de nestkastjes van mijn putters ermee, deed ik vroeger met U3 maar dat is helaas niet meer te koop in vloeibare vorm.
Als je het niet vertrouwd doe eerst een paar kastjes en kijk hoe de vogels erop reageren,ik spuit niet rechtstreeks op mijn vogels,maar dat is met geen enkel middel aan te raden.
Ik hoop dat je er wat mee kunt en verschoont blijft van bloedluis.
Succes ermee.
gr Freek

Naar het begin

Beste Arie.
Ik hoop niet dat de rubriek “mijn ervaring met“ beperkt blijft tussen ons op een tweeluik zit ik niet te wachten.
Ik geloof niet dat wij als enige het middel “dasty” gebruiken bij onze vogels, maar ik kan me vergissen natuurlijk.
Je kunt het natuurlijk ook positief zien en denken, gelukkig zijn er maar 2 mensen in de vereniging die bloedluis problemen hebben bij hun vogels.
Dit zou erg mooi zijn en graag wil ik dan in deze rubriek lezen hoe wij tot die gelukkige kunnen gaan behoren.
Tot slot wil ik nog melden n.a.v. je komende oregano verhaal dat ik deze week ga beginnen met Ropa -Liquid een natuurproduct op basis van oregano olie.
Ik hou je op de hoogte van mijn bevindingen t.a.z. van de conditie van mijn vogels na een poosje gebruik hiervan.
Sportgroeten Freek.

IVOMEC
Onderstaand een reactie van Sebastiaan m.b.t. het gebruik van Ivomec ter bestrijding van bloedluizen Pure Ivomec?
De werkzame stof is ivermectine en bevat normaal gesproken max 1% van dit bestandeel.
Overigens is voor toediening door drinkwater Oramec geschikt. (zelfde werkzame stof maar dan ook bedoeld om door drinkwater toegediend te worden Ivermectine is normaal gesproken een injecteerbare vloeistof)
Overigens is bestrijden door het middel door het drinkwater toe te dienen beduidend minder werkzaam dan injectie of toediening direct op de huid ( Endecto weer dezelfde werkzame stof echter vanwege andere toepassing andere (merk) naam) Ivermectine: De werkzame stof.
Endecto: Ivermectine voor opname door de huid
Oramec: Ivermectine voor opname door het maag/darmkanaal
Ivomec: Ivermectine voor toediening dmv injectie.
Vriendelijke groet
Sebastiaan Scheffer Zoo-logisch

Naar het begin

OREGANO

De wilde marjolein (Origanum vulgare) is een plant uit de lipbloemenfamilie.
Wilde marjolein staat in supermarkten en tuincentra beter bekend als oregano, maar wordt ook wel eens palingkruid genoemd. De plant kan zich door middel van uitlopers sterk vermeerderen. In België en Nederland is de soort onder meer bekend uit de Italiaanse en Griekse keuken. De wilde marjolein groeit in gematigde streken, maar de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak van de plant. De wilde marjolein heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid.
Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden. In Mexico is het samen met chilipoeder een van de belangrijkste bestanddelen van chili con carne-kruiden. De etherische olie van wilde marjolein (oregano) is rijk aan carvacrol, waardoor de olie antiseptische eigenschappen heeft.
Oregano is verkrijgbaar in de vorm van kruid, poeder en olie.
Binnen onze vereniging weet ik van 3 personen dat zij oregano of een product wat dit bevat gebruiken. Waarom en waarvoor wordt het gebruikt bij de vogels? Het kan een leuke discussie opleveren. Alvorens hierop verder in te gaan, zou ik graag van jullie vernemen wie er nog meer gebruik maakt van oregano(producten) en wat jullie ervaringen zijn. Mijn ervaring hoort u een volgende keer.
groetjes Arie van Kesteren

Mijn ervaring met oregano
Toen een van mijn kanariepoppen een wat dunne ontlasting had, besloot ik, omdat ik niet precies wist wat de oorzaak was, haar te gaan behandelen met oregano. Baat het niet schaden doet het ook niet. Ik maakte thee van gedroogde kruiden die ik van mijn vrouw leende en zie na enige dagen zag de ontlasting er al een stuk beter uit.
Op internet las ik dat er producten in de handel zijn o.a. van Ropa en Avian die gebruikt worden om door de voeding of drinkwater te mengen. Op dit moment gebruik ik poeder van Avian, en het resultaat is verbluffend. prachtige mooie ontlasting, dus voorlopig blijf ik het gebruiken..
groet Arie van Kesteren

Naar het begin

Wie heeft ervaring met spirulina en gebruikt het waarvoor? Wie wil reageren?
Spirulina is een cyanobacterie , ook wel blauwalg genoemd. Groeit in zoute meren. Het behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld. Spirulina wordt tegenwoordig commercieel gekweekt in Azië en Noord-Amerika en onder zeer strenge voorwaarden op de markt gebracht. Gedroogd, in poeder of tabletvorm bevat spirulina vrijwel alle noodzakelijke mineralen (waaronder calcium, zink, ijzer, magnesium en kalium) veel verschillende vitaminen en bestaat voor ongeveer 70% uit gezonde eiwitten. Met name vitamine B (waaronder een hoge concentratie van Bètacaroteen), chlorofyl (bladgroen). Men dicht de werking van spirulina vele positieve effecten toe te weten: - verhoogt het immuunsysteem - goed tegen infecties - versnelt het helen van wonden - verbetert de darmflora - geeft verlichting bij reuma - geeft extra energie - zorgt voor intensere veerkleuring - verhoogt de glans van de veren - verhoogt de vruchtbaarheid van de vogel - heeft een remmende werking op het plukken Alle onderzoeken tot nu toe hebben uitgewezen dat spirulina en chlorella geen bijverschijnselen hebben. Spirulina wordt ook vaak als voedingssupplement voor de mens aanbevolen. Een deel van de mineralen die in de spirulina zitten worden nog beter door het lichaam opgenomen wanneer de spirulina in combinatie met vitamine C rijke voedingsstoffen gegeven wordt. De dosering is afhankelijk van alle andere gezonde toevoegingen die de vogel krijgt. Een overdosering van spirulina gebeurt niet zo snel. Vuistregel bij de dosering van spirulina bij vogels is: dagelijks maximaal 0,1% van het lichaamsgewicht. De grijze roodstaart weegt ongeveer 400 gram dus dagelijks maximaal 400mg (dat is vaak het gewicht van één tablet) Weegt je vogel 100 gram dan mag deze dus maximaal 100mg (vaak 1/4 tablet) Spirulina in droge poedervorm kan je over allerhande lekkernijen strooien of vermengen. Zorg wel dat de vogel alles opeet. Beste overeenkomsten voor dosering spirulina voor vogels Een overdosering van spirulina gebeurt niet zo snel. Vuistregel bij de dosering van spirulina bij vogels is: dagelijks maximaal 0,1% van het lichaamsgewicht.
mvr gr Arie van Kesteren

Hierbij een reactie op de spirulina vraag. Ik zelf gebruik het al jaren door het eivoer bij mijn putters. Prettige bijkomstigheid is dat het ook kleur bevorderlijk is, geeft mooie maskers bij mijn putters.
Verder kan ik niet zoveel toevoegen aan het verhaal van Arie, alleen dat sommige vogels iets meer tijd nodig hebben om het groene en misschien wat anders van smaak zijnde eivoer te leren eten. Onderstaande aanvulling komt van de B.E.C.
Sportgroeten Freek.

Spirulina: micro-algensoort. Het stimuleert het broeden, verhoogt de vruchtbaarheid, verhoogt het weerstandsvermogen en het heeft een zeer gunstig aminozuurgehalte. Het bevat zeer veel Vit. B12 en het antioxidant bètacaroteen (20 meer dan in wortelen). Het versterkt het immuunsysteem van vogels in zeer hoge mate. Het is een zuiver natuurlijke, plantaardige voedingsstof en tevens een veilig alternatief voor antibiotica. Beslist een aanrader ondanks de hoge prijs.

Naar het begin

Word lid van de EUKV,
een gezellige vereniging,
we organiseren regelmatig leerzame informatieavonden, vogelbeurzen, maar ook kaart-en sjoelavonden.
Als bondslid ontvangt u het maandblad van de NBvV